/* BURADAN */ /* BURAYA */

Sayfalar

14 Mayıs 2011

WINDOWS 7 VERSİYONLARINI TEK DVD DE TOPLAMAK

Linkler 28.08.2013 te güncellendi
Windows 7′in tüm versiyonlarını tek bir DVD üzerinden kurmak mümkün. Windows 7 kurulumu sırasında yüklemek istediğiniz versiyonu seçerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için elimizde Windows 7′nin herhangi bir versiyonuna ait DVD veya önyüklemeli bir kalıp dosyasının olması yeterlidir.

Önyüklemeli ne demek? diye sorarsanız en basitçe tanımı; Windows diskini sürücüye yerleştirip PC yi yeniden başlattığınızda “CD den ön yükleme yapmak için herhangi bir tuşa basın" yazar. ve Windows kurulumunu başlatmak için herhangi bir tuşa basarsınız, işte kısaca önyükleme buna denir.

 Hazırlamış olduğunuz diskin sistem açılışında gözükmesidir. Tabi bunun gerçek bir tanım olmadığını biliyorum yalnızca bir örnek..

Önyükleme özelliğine sahip olduğu halde bir disk sistem açılışında gözümüyorsa bu BIOS’la ilgilidir. Fakat bununla ilgili ayrıntıya girmeyecem. Bizim konumuz bu değil. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiye Windows kurulumuyla ilgili kaynakları inceleyerek öğrenebilirsiniz.


Şimdi konumuza geri dönelim..
Windows 7 DVD’si içinde sources adında bir klasör bulunur ve bu klasörün altında ei isminde bir cfg (config) dosyası vardır. Bu dosyada Windows 7′nin hangi versiyonda kurulacağı yazar. Yani biz Windows 7 kurulumuna başladığımız zaman bu dosyada hangi versiyon tanımlıysa işletim sistemi otomatik o versiyonda kurulur.

 Örneğin ei dosyasında “Ultimate” yazıyorsa Windows 7′nin Ultimate versiyonu kurulacaktır. Tabi ki bu dosyayı başka bir versiyona ayarlamak mümkün.

Örneğin Windows 7′nin Ultimate versiyonuna ait ei doyasına bir göz atalım. Bu dosyayı not defteri ile rahatlıkla açabilirsiniz.
  
Gördüğünüz gibi ei dosyası içinde Windows 7′nin Ultimate versiyonda kurulacağı yazıyor. Ben bunu Professional, HomePremium, HomeBasic veya Starter olarak değiştirebilirim. Windows 7 benim belirlediğim versiyonda otomatik olarak  ve kurulumda tercih hakkı tanımaz.

Fakat bizim istediğim şey tam olarak bu değil. Windows kurulum esnasında hangi versiyonu istediğimizi bize soracak ve tercih ettiğimiz versiyon sisteme kurulacak.

Bunun için yapmamız gereken şey çok basit.
ei dosyasını ortadan kaldırmak. Bu dosyayı sildiğimiz zaman Windows kurulum esnasında hangi versiyonu kurması gerektiğini bilmeyecek ve dönüp bize soracak. Biz de kurmak istediğimiz versiyonu listeden seçerek işlemi gerçekleştireceğiz.

Tabi ki bu dosyayı silmek o kadar basit değil. Direkt DVD üzerinden bunu silebilmemizin imkansız olduğunu söylememe gerek yok .

Bu işlem için sizlere 2 yöntem anlatacağım: İlk anlatacağım yöntem ile bu işi daha basit ve daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Fazla kurcalamayı sevmeyenler için ideal.
Ben kendi kullandığım yöntemi ve programları burada yazacağım. Tabi ki farklı yazılım ve tekniklerle bu işleri yapabilmeniz mümkün tercih size kalmış.

1.YOL
Kullanılan uygulamalar:
- Daemon Tools 4.35.6 >>İNDİR
- eiCFG Removal Tool  <<İNDİR
- Nero (6.0.0.19) veya ileri bir versiyonu
1- İlk olarak Windows 7 DVD sini .iso kalıp dosyası olarak bilgisayarımıza kaydetmemiz gerekiyor. Tabi ki ÖNYÜKLEME özelliği koruyarak. Windows 7 DVD sini sürücümüze yerleştirelim.

2- Görev çubuğunda bulununa Daemon Tools simgesine sağ tıklayarak Disc Imaging paneline ulaşalım. Burada Windows 7 diskini .iso formatında bilgisayarımıza kaydedeceğiz..

- İlk kısımda aygıt olarak DVD sürücümüzü yani Windows 7 diskinin bulunduğu sürücüyü göstermemiz gerekiyor.
- Hedef kalıp dosyası kısmında ise yeni oluşturacağımız kalıp dosyasını kaydetmek istediğimiz yolu seçiyoruz. Ben masaüstünü seçiyorum, sizin tercihiniz farklı olabilir. Yalnız burda önemli olan kayıt formatını ISO Derlemeleri(.iso) dosyası olarak kaydetmemizdir.

  

3- Kalıp dosyası yazdırma işimiz bitti. Artık Windows 7 diskini optik sürücüden çıkartabilirsiniz, onunla hiçbir işimiz kalmadı. Şimdi oluşturmuş olduğumuz bu kalıp dosyasının içinden ei dosyasını silmemiz gerekiyor..
Bunun için küçük bir uygulamaya ihtiyacımız olacak.

eiCFG Removal Tool”
- Bu küçük uygulama ile .iso dosyasına zarar vermeden ve tabi en önemlisi ÖNYÜKLEME (Bootable) özelliğini bozmadan ei dosyasını sileceğiz..
- eicfg_remover.exe isimli uygulamayı çalıştırın ve oluşturmuş olduğunuz kalıp dosyasını seçin hepsi bu kadar.. ei dosyası artık kalıp dosyamızın içinde barınmıyor.
“ei.cfg removed” mesajını gördüyseniz başardınız demektir.
Not: eicfg_remover ile yaptığınız işlemi tekrar yaparsanız ei dosyasını onarmış olursunuz.
“Bu uygulama küçük boyutlu ve güvenilirdir" BURADAN  indirebilirsiniz.

4- Son adım olarak bu kalıp dosyasını DVD ye yazdırmamız gerekiyor. Ben bu işi Nero ile yaptım. Nero’nun kalıbı diske yazdır seçeneğini kullanarak yeni kalıp dosyasını DVD’ye yazabilirsiniz.. Nero versiyonlarına göre bu seçenek farklılık gösterir ama mantık aynıdır..“Diske Görüntü Yazdırın, Disk Kalıbı veya Kayıtlı Tasarı " v.s yazabilir.



Artık elinizde Windows 7′nin tüm versiyonlarını kurabilceğiniz bir DVD var..







2.YOL
Bu yöntem ile ei dosyasını eiCFG Removal Tool aracını kullanmadan sileceğiz. Ayrıca Önyüklemeli DVD nin nasıl yapıldığınıda anlatmaya çalışacağım. Uğraşmayı sevenler için

Kullanılan uygulamalar


- UltraISO (9.3.5) <<İNDİR
- Nero (6.0.0.19) veya ileri bir versiyonu


Öncelikle elimizde önyüklemeli bir DVD oluşturabilmek için Windows 7 ye ait bir önyükleme kaydının bulunması gerekiyor. Bunu başka yerden de indirebilirsiz, fakat ben bu önyükleme kaydının nasıl çıkartılacağını anlatacağım.

1- Windows 7 DVD sini sürücümüze takalım ve UltraISO programını çalıştıralım.


- Üst sekmedeki CD/DVD nin açılış dosyasını çıkart seçeneğine tıklayalım ve açılan pencerede Windows 7 diskinin bulunduğu sürücüyü seçelim.
Hemen alt kısımda da önyükleme dosyasını nereye kaydetmek istiyorsanız orayı seçin. Kaydettiğiniz yeri sakın unutmayın. Bu dosya bize çok lazım olacak. Ben gene masaüstüne kaydedeceğim. Başlat butonuna bastığımızda önyükleme dosyamız belirlemiş olduğumuz yere çıkartılmış olacak. Program şimdilik açık kalsın daha işimiz bitmedi

 - Bu arada sizdeki önyükleme kaydı benimkiyle aynı isimde olmaz panik yapmayın. Önyükleme kaydı .bif uzantılı bir dosyadır.. Önyükleme bilgilerini içerir..

2- Şimdi ise Bilgisayarımdan Windows 7 Diskinin takılı olduğu sürücüye girelim ve içeriğinde ne varsa hepsini seçip farklı bir klasöre kopyalayın. Ben masaüstünde Windows7 adında bir klasör oluşturdum ve buraya kopyaladım.
 

- Windows 7 DVD sini sürücüden çıkartabilirsiniz. Sıradaki işlemleri yeni oluşturduğumuz klasörde yapacaz.
3- sources klasörüne giriyoruz ve ei isimli dosyayı bulup siliyoruz.

4- ei dosyasından kurtulduk ama asıl iş bunu BOOT edilebilir yani ÖNYÜKLEMELİ bir DVD olarak yazmak.. Bu şekilde dosyaları olduğu gibi DVD ye yazarsanız hiçbir işe yaramayacaktır. Sistem açılırken bu DVD yi kesinlikle görmez. Bu sebeple bu DVD ye önyükleme özelliği kazandıracağız. Bunu az önce UltraISO programını kullanarak elde ettiğimiz .bif uzantılı dosya ile yapacağızz.

5- UltraISO programına tekrar geri dönelim ve Windows 7 diskinden kopyaladığımız dosyaların tümünü seçelim ve Ekle butonuna basalım. Ben masaüstündeki Windows 7 klasörüne kopyalamıştım ve ordan seçip ekledim. Eklediğiniz dosyalar üst bölüme geçecektir.


Şimdi bunu boş bir DVD ye yazacaz ama ufak bir eksiğimiz var oda önyükleme kaydını eklemek.
- Tekrar açılış işlemleri sekmesine tıklıyoruz ve bu sefer Açılış dosyası yükle yazana tıklamamız gerekiyor. Burada kaydettiğimiz .bif uzantılı önyükleme dosyasını seçiyoruz..

En son işlem olarak bu tasarıyı DVD ye yazmamız gerekiyor.İsterseniz UltraISO programınla hemen boş bir DVD ye yazabilirsiniz veya Kaydet seçeneğine tıklayıp .isokalıp dosyası olarak kaydedebilir ve 1. Yöntemde anlattığım gibi Nero programını kullanarak kalıbı diske yazabilirsiniz.



Bu şekilde Windows 7′nin tüm sürümlerini içeren önyüklemeli bir DVD sahibi olabilirsiniz.
Evet hepsi bu kadar.Windows 7 DVD niz hayırlı olsun güle güle kullanın .



NOT: Hazırlamış olduğunuz DVD Windows 7′nin 32 Bit ve 64 Bit versiyonlarını içermez. Eğer bu DVD’yi 32 Bit sürümlü Windows 7′den hazırladıysanız bu versiyonlar 32 Bit olacaktır. 64 bit için ayrı bir DVD hazırlamanız gerekmektedir.

Şunu da belirteyim: Windows 7′nin tüm 32 Bit’lik ve 64 Bit’lik versiyonlarını tek bir DVD içine toplamak imkansız değil.
Bu yazıyı *.PDF dosya halinde indirmek için TIKLA



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder